Βιβλιοκριτική

Δημοσιεύουμε τις δύο επιστολές που λάβαμε για τη νέα έκδοση του Συλλόγου μας για το βιβλίο “Τα Κόροντα”.
Η πρώτη επιστολή είναι της Πολυξένης Χούση, Διεύθυντριας Σύνταξης του μηνιαίου περιοδικού “Ναυτική Ελλάς” και η δεύτερη επιστολή της Αγγελικής Σταθοπούλου, Γενικής Γραμματέα της Ομοσπονδίας Συλλόγων Τριχωνίδας (ΟΣΥΤ).

Τα Κόροντα
Μία σημαντική αρχαία Ακαρνανική πόλη με μεγάλη ιστορία
Συγγραφέας: Αλέξανδρος Τ. Σάββας

Εκδότης: Σύνδεσμος Χρυσοβιτσάνων Ξηρομέρου «Τα Κόροντα». Αθήνα 2024
Πρόσφατα κυκλοφόρησε το βιβλίο «Τα Κόροντα, μια σημαντική αρχαία Ακαρνανική πόλη με μεγάλη ιστορία», από τον Σύνδεσμο Χρυσοβιτσάνων Ξηρομέρου. Συγγραφέας, ο επί σειρά ετών Πρόεδρος του Συνδέσμου, κύριος Αλέξανδρος Τ. Σάββας, πρώην Πρόεδρος Εφετών.
Στο βιβλίο γίνονται ιστορικές αναφορές και καταγράφονται στοιχεία για την αρχαία πόλη Κόροντα και το κάστρο της, όπου οι μαρτυρίες λένε ότι ο χώρος κατοικείται τουλάχιστον από το 1.800 π.Χ. μέχρι το 31 π.Χ.. Η περιοχή αυτή βρίσκεται 1,5 χιλ. ανατολικά από τη Χρυσοβίτσα Ξηρομέρου.
Στις 110 σελίδες του βιβλίου, ξεδιπλώνεται μια μακροετής ιστορική πορεία ενός μικρού γεωγραφικά και πληθυσμιακά τόπου, που καρτερικά επιμένει στους καιρούς, για την ανάδειξή του.
Ο συγγραφέας, που αφιερώνει το βιβλίο στους ένδοξους Κορονταίους οι οποίοι αναφέρονται στις σελίδες του, αλλά και στους αφανείς και άγνωστους μέχρι σήμερα κατοίκους της πόλης, με εύληπτο τρόπο, σαφήνεια, περιεκτικότητα, με ενδελεχή τεκμηρίωση, με απαρέγκλιτη προσήλωση στο ουσιώδες και κυρίως με αγάπη και σεβασμό στον τόπο και τους ανθρώπους του, προσφέρει μία ιδιαίτερα σημαντική έκδοση.
Στο προλογικό του σημείωμα ο κύριος Αλέξανδρος Σάββας, σε μια κατάθεση ψυχής για τον τόπο του, αναφέρει μεταξύ άλλων, τους τρεις λόγους που τον παρακίνησαν στη συγγραφή του βιβλίου: «Ο πρώτος είναι το κυρίαρχο συναίσθημα και τα βιώματα που από την παιδική ηλικία σφράγισαν την ψυχή μου ζώντας στο χωριό μου. Ο δεύτερος λόγος, είναι η ιδιαίτερη σημασία που έχει η γνώση της τοπικής ιστορίας για όλους μας, πολύ δε περισσότερο για τη νέα γενιά, και ο τρίτος λόγος είναι η προσπάθεια, που ξεκινά με αυτή τη συγγραφή, για ν’ αναδειχθεί το πρόβλημα της εγκατάλειψης του αρχαίου κάστρου και να οδηγηθεί επιτέλους η Πολιτεία στη λήψη των αναγκαίων μέτρων, που ζήτησε από την Εφορία Αρχαιοτήτων Αιτωλοακαρνανίας και Λευκάδας, ο Σύνδεσμος Χρυσοβιτσάνων Ξηρομέρου «τα Κόροντα», με το από 7/2/2015, υπόμνημά του».
Η σειρά των ενοτήτων του βιβλίου, συγκροτεί μία αλληλουχία αλληλοσυμπληρούμενων στοιχείων για την ιστορική και παροντική περιδιάβαση του τόπου, καθιστώντας την ανάγνωση θελκτική και ευκολονόητη. Μετά τα εισαγωγικά, στο πρώτο μέρος του βιβλίου, ακολουθούν οι ενότητες: Προϊστορία, Ιστορία της πόλης, Περιγραφή της αρχαίας πόλης, Οχύρωση, Θρησκεία, Κοινωνική ζωή, Οικονομία, Νομίσματα, Πολίτευμα, Ευρήματα – Ανασκαφές. Στο δεύτερο μέρος υπάρχουν οι ενότητες: Αρχαιολογικοί χώροι στην περιοχή της Χρυσοβίτσας, Ονόματα Κορονταίων, Νεκροταφείο Κορόντων, Άναπος ποταμός, Φρυκτωρίες, Οι ξένοι περιηγητές για τα Κόροντα, Θρύλοι και Παραδόσεις για τα Κόροντα, Προτάσεις για την αξιοποίησή τους, Πίνακας Χαρτών και Εικόνων.
Με σεμνούς τόνους, στον πρόλογό του ο συγγραφέας, «εξομολογούμενος» αποφαίνεται, ότι σκοπός του ήταν η συγγραφή ενός «εύχρηστου βιβλίου που ίσως φανεί χρήσιμο στον, όχι μυημένο με την αρχαιότητα, επισκέπτη του χώρου».
Ο αναγνώστης ωστόσο, στο τέλος της ανάγνωσης του βιβλίου «Τα Κόροντα, μία σημαντική αρχαία Ακαρνανική πόλη με μεγάλη ιστορία», αποφαίνεται ότι είναι μία έκδοση πολυδιάστατα και ευρύτερα χρήσιμη, και πέραν της περιοχής Χρυσοβίτσας Ξηρομέρου.

Είθε, το βιβλίο αυτό να αποτελέσει το έναυσμα άμεσης ανάληψης ενεργειών αρμοδίως, για την ανάδειξη της ιστορικότητας και σημαντικότητας του τόπου. Πολυξένη Χούση
Διευθύντρια Σύνταξης
Μηνιαίου περιοδικού ΝΑΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΣ


“Πόνημα καρδιάς”
Τα “Κόροντα” είναι ο τίτλος του πονήματος καρδιάς που εξέδωσε πρόσφατα ο Σύνδεσμος Χρυσοβιτσάνων Ξηρομέρου. Η λέξη “Κόροντα” περιλαμβάνεται στην επωνυμία του Συνδέσμου που φυλάει γερά το όνειρό του από την ίδρυσή του το 1976 κι ακουμπά στο αρχαίο κάστρο του χωριού.
Συγγραφέας του βιβλίου ο αγαπημένος μας Αλέξανδρος Σάββας, ο Αλέκος της Παναι-τωλοακαρνανικής Συνομοσπονδίας ο ακάματος εργάτης των Πατριδοτοπικών μας Συλλόγων. Τυχεροί εμείς οι Αιτωλοακαρνάνες για τον Αλέκο που οι δρόμοι μας αντάμωσαν στο πατρίδοτοπικό μετερίζι, πιο τυχεροί οι Χρυσοβιτσάνοι που η καρδιά αγαπάει να πλαγιάζει εκεί που πρωτοαντικρίζει τον ήλιο. Ο Αλέκος γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Χρυσοβίτσα που του τάχτηκε να τιμήσει με τις επιλογές της ζωής του.
Εξαιρετικό το βιβλίο, το πόνημα καρδιάς και θα εκπληρώσει το τάμα του συγγραφέα του. Να παρακινήσει τους νεότερους να κοινωνήσουν στη βαριά ιστορία του τόπου. Η ρίζα της Χρυσοβίτσας πάει 12 αιώνες πριν την γέννηση του Χριστού (πελασγική λέξη τα “Κόροντα”, λέει) και το χωριό που βλέπουμε σήμερα κάθεται σε τόπο που κατοικείται 3.000 και χρόνια. Σημάδια διάσπαρτα στο χώρο αφημένα δυστυχώς στο έλεος της εγκατάλειψης και των “επιτήδειων” μαρτυρούν την πορεία. Διαβάζεται με αμείωτο ενδιαφέρον.
Συγχαρητήρια στο Σύνδεσμο που αγκαλιάζει την έκδοση και είναι τυχερός μα πιο τυχεροί εμείς που μαθαίνουμε και ψηλώνουμε για το χθες του αγαπημένου ιδιαίτερου τόπου. Της αληθινής πατρίδας αφού είναι των παιδικών μας χρόνων. Ενώνουμε την φωνή μας με εκείνη τον παιδιών της Χρυσοβίτσας που διεκδικούν από την πολιτεία να απλώσει τις φτερούγες της και να προστατέψει ό,τι περίσσεψε από τις σπουδαία ιστορία των αρχαίων Κορόντων. Ο Σύνδεσμος Χρυσοβιτσάνων πολύ ωραία τα απευθύνεί στους αρμόδιους με το Υπόμνημά του.
Το βιβλίο του Αλέκου με στοιχεία υπογραμμίζει το κατεπείγον των αιτήμάτων. Και εμείς αναμένουμε να αποδείξει η μάνα πολιτεία με έργα ότι δεν είμαστε παιδιά κατώτερου θεού….
Στο πόνημα καρδιάς: καλοτάξιδο!
Αγγελική Σταθοπούλου
Γεν. Γραμματέας Ομοσπονδίας Συλλόγων Τριχωνίδας (ΟΣΥΤ)

Σχολιάστε